Dr. Mark Hyman 7 napos csoda diétája

2017.07.16

Dr. Mark Hyman diétájának alaptézise, hogy a fogyás akkor indul be, ha a szervezetben lévő gyulladásokat megszüntettük vagy legalábbis csökkentettük. 

Ezt pedig hogyan máshogyan is érhetnénk el, mint bizonyos tápanyagok beiktatásával, és más tápanyagok kiiktatásával. A módszer a szakemberek szerint vitatott ugyan (mivel nagyon alacsony kalória-bevitellel lehet csak megvalósítani és sok értékes tápanyagot is kivon az étkezésből, pl. a citrusféléket), de nagyon sokan esküsznek rá, mivel 1 hét alatt igen látványos változást lehet elérni általa.

A 7 napig tartandó diéta lényege, hogy csak az alábbi tápanyagokat használhatjuk étkezésünk során:

  • csirkemell
  • halak (csuka, lazac, hering)
  • olívaolaj
  • zöldségek és zöldséglevesek
  • hüvelyesek, babfélék
  • gyümölcsök (kiv. citrusfélék)
  • barnarizs
  • dió és őrölt szezám
  • szűrt víz

Tilos fogyasztani a 7 nap alatt:

  • tejtermékek
  • tojás
  • citrusfélék
  • koffein és alkohol
  • zsíros húsok
  • bármilyen készétel
  • bármilyen mesterséges édesítőszer
  • mindenféle adalékanyag és konzerváló anyagok
  • transzzsírok és telített zsírok

A diéta alatt csak bio-ételek fogyasztása javasolt, annak érdekében hogy valóban csak természetes anyagok jussanak a szervezetbe. Ez persze a diétát költségben és megvalósításban is a nehezebben elérhető diéták közé emeli.

Azonban van valami, ami mindenképpen a diéta - vagy legalábbis annak alapötlete mellett szól: a gyulladáscsökkentés.

A gyulladásnak köze van az alakunkhoz?!

Igen!

A különböző gyulladások ugyanis mindig valamiféle problémára utalnak: akár látható szabad szemmel, akár nem - ha a szervezetben valami nem stimmel, akkor elkezd védekezni, ez maga a gyulladásos folyamat. És ha feltételezzük, hogy a bevitt élelmiszerek okozzák hosszútávon a legkülönbözőbb gyulladásokat (márpedig egyre több dietetikus, edző, orvos, sőt, kozmetikusok is erről számolnak be!), akkor bizony a megoldás az, hogy a gyulladás csökkentést a táplálkozáson keresztül valósíthatjuk meg! Ennek 2 módja van:

  1. kezdjünk el olyat enni, ami NEM okoz gyulladást, és/vagy MÉREGTELENÍT és LÚGOSÍT
  2. kezdjük el kiiktatni mindazt, ami gyulladást okoz

Én magam a fenti diétát nem próbáltam még, azonban azt tudom, hogy ha a kelleténél több édességet eszem, az arcbőröm csúnya lesz - ez a helyzet fokozódik, ha keveset iszom. A történet pedig visszafordul, ha teljesen kiiktatom a cukrot és figyelek a folyadék mennyiségre. (Az összefüggésre egyébként kozmetikus hívta fel a figyelmem és ő is a gyulladásos folyamatra hivatkozott. Ő azt is elmondta, hogy a lisztérzékenyeknek egész más módon és más területen mutatkozik meg az arcukon, hogy több lisztet ettek a kelleténél.)

Nekem az arcomon jól látszik a cukor=gyulladás folyamata, azonban lehet hogy valakinél más élelmiszer bevitel máshol vált ki gyulladást. Akár nem szemmel látható helyen! 

Nézd csak: ez az alga-készítmény, mely 4 azaz NÉGY féle algát tartalmaz, tökéletes a gyulladás csökkentő projektedhez! :)

Hámori Blanka

edző, életmód tanácsadó